07 Mayıs 2015 Perşembe 14:24
Et fiyatları bazı kesime az geliyor

10 liraya kesilen sakat ineğin bile dana damgası vurularak kasaplarda 35 liraya satıldığını belirten Hay-Koop Üst Birlik Başkanı Mehmet Varol, buna rağmen 35 lirayı az gören et simsarlarının fiyatı 40 liraya çekmek için çalıştığını ifade etti. Varol, devletin acilen duruma el koyması gerektiğini söyledi.   Dünyanın en pahalı etini tüketen Türkiye’de 8 kat fazla olan et fiyatları hala bazı çevrelere yetmiyor. Brezilya’da 3, Almanya’da ise 7 lira olan etin kilosu iki yılda yüzde 60’ı geçen zamlarla 35 liraya dayandı. Bu fiyatın zarar getirdiğini belirten et simsarları ise etin kilosunun en az 40 lira olması isteklerini her platformda dile getiriyor. Bu fiyatlarda ise üretici karşıdan bakıyor. Zira üretici sakat ya da yaşlı ineğini kilosu 10 liradan, tohum tutmayan düvesini 18, koyunun 18 ve danasını ise 21,50 liradan kestiriyor. Bu fiyatların içinde yüzde 2 fire ve yine aynı oranda stopaj ücreti alınıyor. Hal böyle olunca üretici danadan sadece kilo başına 20,64 lira elde edebiliyor. Mezbahalar ise bu ücretlerin üstüne yüzde 16 kemik firesini de koyup eti danada 25, düvede ise 22,80 liraya mal etmiş oluyor. Asıl rakamlar ise bundan sonra tamamen şaşıyor. Mezhabadan et yüzde 15 zam ile çıksa bile danada 29, düvede ise 26 lira olacak fiyat kasaplarda ve diğer et satış noktalarında ise en az 35 liraya yükseliyor. Yüzde 15 karda bile 29 lira olması gereken et fiyatlarının nedense satışta 35 liraya kadar yükseldiğini ifade eden Hayvancılık Kooperatifleri Denizli Üst Birlik Başkanı Mehmet Varol, duruma isyan etti. Türkiye’de sadece üretici sektörünün zarar gördüğünü belirten Varol, Et ve Süt Kurumu satış noktalarında bile 18 ile 26 lira arasında değişen kırmızı et fiyatlarının diğer satış noktalarında 35 liraya kadar satılmasına anlam veremediklerini söyledi. Varol, “Bizler üreticiyiz ve bir hayvanı yetiştirirken dünyanın masrafını yapıyoruz. Biz kesime kadar özenle beslediğimiz hayvanları üç kuruşa kestirirken etin piyasada bu kadar pahalı olmasına akıl sır erdiremiyoruz. Üretici zarar ederken hiç emeği olmadan zengin olan simsarların artık durdurulması gerektiğini söyledi.

KASAP VE MEZBAHALAR DENETLENMELİ

Başkan Varol, “Mezbahalarda sakat yada yaşlı inekler kilosu 10 liradan satılıyor. Bu hayvanlar kesildikten hemen sonra dana damgası vuruluyor. Piyasada dana eti 21,50 liradan satılıyor. Arada 11 liralık bir uçurum var. Bu uçurum sadece kesimde var. Bunun yanında bir de 35 liraya satılan et fiyatlarını da koyarsak arada 25 liralık bir kar var ve bu sadece bir kilo ette. Bunun yanında kesim sırasında mezbahalara kalan kelle, böbrek, işkembe, ciğer ve dalak gibi sakatatları hiç koymuyorum. Burada toplu bir zarar var. Ama bu zarar kesenlerde değil üreticide. Devletin acilen ülkemizdeki tüm kasapları ve kesimhaneleri denetlemesi gerekiyor. Bu fiyatların bu kadar yüksek olmasındaki sorumluların mutlaka ama mutlaka bulunması gerekiyor. Bu böyle devam edemez. Ortada hiçbir şey yokken sırf doların artmasını bahane ederek etin kilosunun 40 lira olmasını isteyen simsarların durdurulması gerekiyor” dedi.

ETİN SINIFLANDIRMASI ŞART!

 Et kesiminde ve etin vatandaşa sunulmasında da bazı kriterlerin getirilmesi gerektiğini belirten Varol, “Bugün ülkemizde yaşlı, sakat ve tohum tutmayan düveler 10 ile 18 lira arasında bir fiyatta kesiliyor. Bu kesilen hayvanlar yüzüldükten hemen sonra dana damgası vuruluyor. Sonra da piyasaya sunuluyor. Bu tablo çok vahim. Burada devletimize çok büyük görev düşüyor. Artık ülkemizde etin sınıflandırılması gerekiyor. Düve ise düve, dana ise dana, inek ise inek. Artık bu sınıflandırılmanın yapılması lazım. Biz üreticiler olarak en büyük isteğimiz budur. Aksi halde üretici zarar etmeye aradaki simsarlar ise zengin olmaya ülke zenginliği de telef olmaya devam edecek” diye konuştu. 

Son Güncelleme: 07.05.2015 17:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.