Ramazan ayında tutulan oruç hem ruh için hem beden için bir arınmadır. Ramazan ayında oruç tutarken dikkat etmemiz gereken uzun süreli açlık sonrasında nasıl beslenmemiz gerektiğidir.
Ramazan ayındaki açlık süresinin uzunluğu, azalan öğün sayısı,lezzetli yemekler ve tatlılarla birleşince kilo almak kaçınılmaz olabiliyor. Diğer zamanlarda olduğu gibi oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.Özellikle tatlılar, hamur işleri, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin bu ayda tüketiminde artış olmakta, buna karşılık kuru baklagiller, sebze,meyve ve su tüketimi azalmaktadır.
Düzenli ve dengeli beslenme ile Ramazan ayında da kilo almamak mümkündür.
Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Kilo almamak için sahura mutlaka kalkmalı, sahuru atlamamalıyız.
- Yemek yedikten en az 40 dakika sonra yatmalıyız.
- İçmemiz gereken suyu iftar ile sahur arasında eşit miktarlarda tüketmeliyiz, tamamını bir anda içmemeliyiz.
- Sahurda aşırı yağlı ve tuzlu gıdalar yerine bizi uzun süre tok tutacak yumurta,peynir gibi protein kaynaklarını ve avokado, ceviz, badem, tahin gibi sağlıklı yağ kaynaklarını tüketmeliyiz.
- İftardan sonra mutlaka yürüyüş veya düzenli egzersiz yapmalıyız.
- Sağlıklı pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
- Hurma veya zeytin ve su ile orucu açtıktan 10 dakika sonra çorba,10 dakika sonra ana yemeğe geçebilirsiniz, bir anda hızlı ve fazla miktarda yemek tansiyon yükselmesi, mide gerginliği, hazımsızlık, yanma gibi şikayetlere yol açabilir.
- İftar sonrasında sindiriminizi rahatlatmak için zencefil, limon ve naneden oluşan çaylar yapıp içebilirsiniz.
Mesure YÜKSEL
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni