25 Mayıs 2023 Perşembe 10:33
Güneş panelli ilk cihaz ‘Türkiye 100’ isimli deniz kaplumbağasına takıldı

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla ‘Türkiye 100’ ismi verilen 58-63 yaşlarındaki dişi deniz kaplumbağası Muğla’nın Ortaca ilçesindeki İztuzu plajına yumurta bıraktıktan sonra DEKAMER görevlileri tarafından güneş enerjili uydu takip cihazı takılarak denizle buluşturuldu.

‘Türkiye 100’ün denizdeki yolculuğu, uydu takip cihazı sayesinde izlenebilecek

Konu ile ilgili demeç veren DEKAMER Müdürü ve PAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska şunları ifade etti: “Deniz kaplumbağalarının doğal yaşamlarının izlenmesi amacıyla takılan uydu takip cihazları, kaplumbağalar hava almak için su yüzüne çıktıklarında sinyal göndererek nerede olduklarının tespit edilmesini sağlıyor. Farklı cihazlarla deniz kaplumbağalarının nerelere gittiğini, ne kadar sıklıkta nefes aldıklarını, nerelerde kışladıklarını takip edebiliyoruz. Carettacaretta’ya taktığımız cihazın içinde güneş paneli var. Pili bittiğinde tekrar şarj edebiliyor. Bu cihazı, ABtarafından desteklenen LifeMedTurtles Projesi (https://medturtles.eu/?lang=tr) çerçevesinde geliştirdik.

Projenin kapsamında iki deniz kaplumbağası öncelikli türün (iribaş deniz kaplumbağası Carettacaretta ve yeşil deniz kaplumbağası Cheloniamydas) takibi ve korunması amaçlandı. Bunun ilk denemesini de burada Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı münasebetiyle ‘Türkiye 100’ ismini verdik. Önümüzdeki günlerde hem bu kaplumbağanın buraya yuva yapmak için tekrar geldiğini ve yuvalardan sonra da nerelere göç ettiği bilgilerini elde etmiş olacağız. Bizim şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda en önemli bağlantı Tunus ile Tunus’un Gabes Körfezi. Bu körfeze en fazla giden kaplumbağalarımız vardı. Bir grup Mısır civarına, bir grup da Suriye civarına gidiyordu. Ancak ‘Tuba’ isimli meşhur kaplumbağamız ise Adriyatik denizine gitti. Dolayısıyla Ege Denizi’nde kalanlar, Tunus, Mısır civarına gidenler, Suriye gibi uzak doğuya gidenler yanında Adriyatik denizine gidenler de bir başka grubu oluşturuyor. İşte bu farklı ortamlarda dolaşan kaplumbağaların genetik yapılarının farklılıkları ve bunların besin içeriklerinin farklılıkları gibi detaylı çalışmaları da biz DEKAMER olarak yapmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 25.05.2023 11:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.