27 Ekim 2015 Salı 15:51
Aşure diyabet hastalarına zararlı mı?

Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr.İbrahim Özdeş, yaptığı açıklamalar ile içimizi biraz olsun rahatlıyor. Uz. Dr. Özdeş, tatlandırıcılar ile yapılan aşurenin diyabet hastalarına fazla tüketmemek kaydı ile zararı olmadığını, hatta aşurenin içerisinde bulunan buğday, kuru baklagiller ve tahıl grubu ürünlerin, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin miktarına göre faydası dahi olduğunu belirtiyor.

Doktorların genellikle bazı hastalara belirli yiyecekleri yasakladığını ancak insanın fıtratı gereği yasaklanan şeyi daha çok yemek istediğini ifade eden Özdeş "Diyabet hastalarımız aşureyi tatlandırıcı kullanarak yapsınlar ve sık olmamak şartıyla evlerinde böyle aşure yapıp kendilerini ödüllendirebilir" dedi.

Çoğumuzun severek yediği aşurenin pek çok hastalığın da önleyicisi olduğunu söyleyen Dr.İbrahim Özdeş, zengin malzemelerle yapılan bu faydalı tatlının nelere iyi geldiğini de anlatıyor:

İŞTE AŞURENİN FAYDALARI;

Aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi gelir.

En az 15 farklı besinin karışımıyla hazırlanan, içinde çok önemli kaynakları barındıran aşurede kuru baklagil ve tahıl grubu ürünler yer aldığı için bitkisel protein içeriyor, hayvansal gıdalar olmadığından kolesterol de bulunmuyor.

Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur. Bakteriyolojik çökme için idealdir.

İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.

Aşure içeriğindeki maddeler sayesinde anne sütünü artırır.

Aşurenin üstünü süslemek için kullandığımız badem ise zihin yorgunluğunu atmamızı sağlar.

Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.

Aşurenin B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.

Son Güncelleme: 27.10.2015 15:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.