13 Nisan 2015 Pazartesi 10:48
Bu hastalığa dikkat edin

Beyindeki hareketleri kontrol eden ve bundan sorumlu olan hücreler bulunduğu ve bu hücrelerin kimyasal maddeler salgıladığını belirten Nöroloji Uz. Dr. Hasan Yaşar; ‘Bu kimyasal maddelerden birisi de dopamindir.  Dopamin sayesinde beyine gelen bilgiler bir sinir hücresinden diğerine aktarılır. Böylelikle vücut dengesi sağlanmış olur. Fakat bu hücrelerin bir kısmı hasar gördüğünde ya da azaldığında dopamin salgılanamaz. Vücutta azalan dopamin sonucu vücutta titreme, yavaş hareket etme gibi vücudun dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan duruma da Parkinson hastalığı denir” dedi.

Hastalığın sinsi ve yavaş ilerlemesinden dolayı hastalar tarafından durumun fark edilmediğini ve ilk belirtilerinin elde veya vücudun bir bölgesinde titremenin oluşmasıyla başladığını anlatan Uz. Dr. Hasan Yaşar Parkinson hastalarında kaslarının normalden daha gergin olduğunun gözlenebileceğini söyledi. Yaşar: “ Parkinson hastalarında zamanla birlikte öne eğik durma ya da yürürken kolunu sallamama görülebilir. Genel olarak hastada titreme görülür.   Hastanın vücut hareketlerinde yavaşlama söz konusudur. Yataktan kalkarken, yemek yaparken, yolda yürürken yavaşlama görülebilir. Bunların yanında kişinin yazdığı yazılarda bozulma ve yazıyı küçük yazmaya başlar. Yürürken ayaklarını yere sürüyerek yürür. Depresyon ve sıkıntılı ruh haline sahiptir. Konuşma bozukluğu, kısık sesle ve donuk konuştuğu gözlenir.  Terleme, tansiyon düşüklüğü ve yutma zorluğu çeker.  Fakat günlük aktivite sırasında görülen heyecan, stres gibi durumlardaki titreme Parkinson’un belirtisi değildir” dedi.

Parkinson’un 50’li yaşlardan sonra görülme sıklığının arttığından bahseden Hasan Yaşar hastalığın oluşmasında çevresel faktörlerin ön plana çıktığını ve bu çevresel faktörlerde bağımlılık yapıcı özelliği olan toksik ajanlar, çeşitli böcek ilaçları ve ağır metallere maruz kalan kişilerde riskin daha da arttığını söyledi. Yaşar son olarak Parkinson tedavisinden bahsetti: “ Hastalığın tedavisinde amaç beyinde ilerleyici hücre kaybıyla ortaya çıkan dopamin eksikliğini gidermeye yöneliktir. Bu amaçla dopamin içeren ilaçlar, beyinde dopamin salınımını arttıran ve azalmasını yavaşlatan ilaçlar kullanılır. Hastanın durumda tedavi ile birlikte azalma olmazsa cerrahi tedavi yapılabilmektedir.  Hastaya psikolojik destek vermek tedavide önemli bir noktadır. Aile ile birlikte hekimin bir arada çaba göstermesi hastanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlar ve hastanın yaşam standardını arttırır” dedi.

Son Güncelleme: 13.04.2015 10:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.