13 Ocak 2017 Cuma 16:53
Şahin Tin, "İstikrarlı bir sistem geliyor"

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, TBMM Genel Kurulunda anayasa değişiklik teklifinin birinci tur görüşmelerinde 6'ıncı, 7'inci ve 8'inci maddelerin ayrı ayrı görüşüldüğünü ve ardından yapılan gizli oylama sonucu maddelerin kabul edildiğini söyledi.

Tin, genel kurulda yapılan görüşmelerin ardından gizli oylama sonucu kabul edilen 6'ıncı maddenin meclisin denetim yetkisiyle ilgili düzenlemeleri içerdiğini belirtti. Anayasa değişiklik teklifinin 6'ıncı maddesiyle, TBMM'nin meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanabileceğini söyleyen Tin, "Meclis denetleme yetkisinden gensoru çıkarılıyor. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibaret olacak. Genel görüşme ise TBMM Genel Kurulunda toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren konular üzerinde görüşmelerin yapılmasını kapsıyor. Milletvekilleri, bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcılarına yazılı soru yöneltebilecek. Sorulan sorular da en geç 15 gün içinde cevaplanacak. İşleyişle ilgili içerik, kapsam ve usuller Meclis iç tüzüğüyle belirlenecek" dedi.

Anayasa değişiklik teklifinin 7'nci maddesinin Cumhurbaşkanının adaylığını ve seçimini düzenlediğini belirten Tin, Cumhurbaşkanının doğrudan millet tarafından seçileceğini söyledi. Bir kişinin en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebileceğini, Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 5 yıl olacağını ve siyasi partilerin Cumhurbaşkanı adayı gösterebilmesi için son genel seçimlerinde yüzde 5 oy almış olma şartı aranacağını belirten Tin, 100 bin seçmen birleşerek 1 kişiyi Cumhurbaşkanı adayı gösterebileceğini ifade etti.

Anayasa değişiklik teklifinin 8'inci maddesi ile istikrarlı bir sistemin geleceğini ve bireysel özgürlüklerin koruma altına alınacağını söyleyen Tin, "8'inci maddeye göre, yürütmede yaşanan kargaşa sona erecek çift başlılık ortadan kaldırılıyor. Cumhurbaşkanı Devletin başıdır ve başkanıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Üst düzey kamu yöneticilerinin atanmasına ve görevlerine ve son verme işlemine Cumhurbaşkanı karar verecek. Ülkemizin milli güvenliğine ilişkin politikaları belirleme ve gerekli görülen tedbirleri alma yetkisi de bu düzenlemeyle Cumhurbaşkanı'na verilmiş olacak. Cumhurbaşkanlığı kararnameler çıkarabilecek ve yönetmelikler yayınlayabilecek. Ancak temel haklar ile siyasi haklar Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemeyecek. Bu düzenlemeyle istikrarlı bir sistem geliyor ve bireysel özgürlükler koruma altına alınmış oluyor" dedi.

(DHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.