30 Mart 2017 Perşembe 13:18
DSO, dış ticaret ce dış göçü konuştu

Açılış konuşmasında Denizli’de uzun bir aradan sonra ilk defa düzenlenen Tekstil Makineleri Fuarı’ndan bahseden Meclis Başkanı Tosunoğlu, tekstil sektörü için önemli makine imalatçılarının fuarda yer aldığını; bu nedenle birçok tekstil yatırımcısı için son model makinaları görmek açısından faydalı bir fuar olduğunu değerlendirdi. Tosunoğlu ayrıca Denizlili makine imalatçılarının da fuarda yer almasından gurur duyduklarını belirtti. Tosunoğlu’nun ardından toplantıda Meclis üyelerine bir sunum yapan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Uzun zamandır gerek Denizli’nin gerekse Türkiye’nin ihracat rakamlarını inceledik ve bu konuda sizi bilgilendirdik. Ancak biz sanayicilerin ihraç ettiğimiz bu ürünleri üretmek için ara mallara ihtiyaç duyduğumuz da bir gerçek ve biz bu ara malları ithal ediyoruz. Bir süredir Çin’in ana tedarikçimiz olduğunu biliyoruz ve bunu konuşuyoruz. Hindistan ve Güney Kore’nin de yavaş yavaş ana tedarikçilerimizden olmaya başladığını ise göz ardı ediyoruz.” dedi.

Güney Kore ve Hindistan, Türkiye’nin Ana Tedarikçileri Olma Yolunda

Çin’in 2000’li yılların başında Türk dış ticaretinde yer edinmeye başladığını ve bugün ana tedarikçimiz olduğunu belirten Keçeci, Çin ile yaşanan senaryonun aynısının 2005’ten sonra Güney Kore ve Hindistan ile de yaşanmaya başladığına değindi. TÜİK verileri üzerinden Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) yaptığı çalışmayı sunan Keçeci, “2016 yılında Çin, Türkiye’nin ithalatında 1. sıraya yerleşmiş durumdadır. Uzun zamandır baş tedarikçimiz olan Almanya, İtalya ve Fransa’nın gittikçe geri sıralara düştüğünü; diğer taraftan Güney Kore ve Hindistan’ın ise ilk sıralara doğru hızlı bir tırmanışta olduğunu görüyoruz. Görünen o ki, eskiden ara malını Avrupa’dan alıp işleyerek tekrar Avrupa’ya satan Türk sanayicisi, artık ara malını Güney Asya’da tedarik edip Avrupa’ya satıyor. Hammadde konusunda yapabileceklerimiz sınırlı ancak dış ticaret açığımızı azaltmak istiyorsak ara malı üretimini ve makine üretimini desteklememiz gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Dünya’da Son 10 Yılda Yaşanan En Büyük Kitlesel Göç, Türkiye’ye Yapıldı

Meclis sunumunda ayrıca Birleşmiş Milletler ve Göç İdaresi tarafından açıklanan son rakamlara da değinen Keçeci, “Dünya’da yaşanan kitlesel göç istatistiklerini yayınlayan Birleşmiş Milletler’e göre, son 10 yılda yaşanan en ciddi kitlesel göç, Suriye’den Türkiye’ye doğru yapılan göç hareketidir. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi tarafından ülkemizde kayıt altına alınan 3 Milyon’a yakın Suriyeli göçmen bulunmaktadır. 20 kadar ilimizde, kayıt altına alınan Suriyeli göçmenlerin nüfusu, il nüfusunun %2’sini aşmış durumdadır. Bu durum Türkiye’nin demografik yapısını mutlaka etkileyecektir. Bu kişileri işyerlerinde çalıştırmak için gerekli düzenlemeler yapılmıştır; eğer herhangi bir sorununuz olursa Odamızla irtibata geçebilirsiniz.” Şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.