24 Mart 2015 Salı 17:50
60 yıllık özlem sona erdi

Cindere Barajı'nın 16 yılda tamamlanmasının ardından baraj suyunu 155 bin dönüm toprakla buluşturacak iletim kanalında 60 yıllık özlem bitiyor. Üç ayrı firmanın ihaleyi almasına rağmen yapımı her defasında yalan hikayesine dönen ve bir türlü başlanamayan iletim kanalının Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun devreye girmesinin ardından 7 Nisan 2013’te temeli atıldı. Yedi aylık plan ve projenin revizesiyle 2013 Kasım ayında çalışması başlayan proje, 5 kilometresi tünel ve 11 kilometresi kanal olmak üzere 16 kilometre olarak planlandı. 80 milyon liraya ihale edilen 16 kilometrelik iletim kanalında 4 kilometresi 5 metre çapında, 1 kilometresi 3 metre çapında üç ayrı tünel bulunuyor. 120 milyon liraya mal olması beklenen Yenicekent İletim Kanalı'nın Buldan, Sarayköy ve Pamukkale Ovası'nda 155 bin dekar tarım arazisinin cazibeyle sulanmasını sağlayacak. 26 Aralık 2014 tarihinde bitirilmesi planlanan fakat kanal yatağındaki maden ocakları yüzünden bitimi birkaç ay ertelenen kanallar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi günü Delikliçınar Meydanında katıldığı toplu açılış töreni ile açıldı. Kanallardaki temizleme çalışmasının da sonlanmasıyla birlikte bölge çiftçisi Cindere Barajından pompalanacak olan suyu beklemeye başladı. 

RÜYA GERÇEK OLDU 

Çalışmaların tamamlanmasıyla 60 yıllık rüyalarının gerçek olduğuna belirten Pamukkale Sulama Birliği Başkanı Ahmet Ekinciler, yaz aylarında sık sık elektrik firması tarafından şartellerin indirilmesi ile su mücadelesi veren çiftçinin derin bir nefes alacağını söyledi. Ekinciler, “Bölgede birliğimize bağlı 27 yerleşim yeri var. Bizim için bu kanallar ile birlikte 100 bin dekar alanımız cazibeli suya kavuştu. Bu su ile birlikte dekar başına 90 liraya kadar çıkan sulama derdimiz de sona eriyor. Bundan sonra dekar başına 40 TL ödeyeceğiz bu da yüzde 60 indirimli sulama demek. Bu indirim sayesinde artık çiftçi daha cesur adımlar atabilecek ve bu cesaretle yeni ürün çeşitleri üretebilecek. Bunun yanında Buldan Ovası’nda da 55 bin dekar alan sulama imkanına kavuşacak. Artık kanallarımız açıldı ve yaz aylarını sevinçle bekliyoruz” dedi. 

KAÇAK SULAMAYA CEZA 

Kanalların açılması ile birlikte kaçak kullanıma karşı da savaş açacaklarını belirten Ekinciler, “Önceden Saray Sulama Birliği ile ortak olan 6 bin dekar arazide ikili oyunlar ile bazı çiftçiler para ödemeden tarlalarını suluyordu ama yeni sistem ile bunu engelleyeceğiz. Elimizde 27 yerleşim yerinin haritası var. Bu alanlarda ihbarlı ihbarsız denetimler gerçekleştireceğiz. Bu denetimlerde kaçak kullanımı tespit edilen çiftçiler 5 katı cezalar alacak. Bu cezalara göre 40 lira olan dekar başına sulamadan biz 200 lira alacağız” diye konuştu. 

ÇİFTÇİMİZ UCUZ SU KULLANACAK 

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise, iletim kanallarının teslim edilmesi ile birlikte 45 yerleşim alanında yaklaşık 25 bin çiftçi aile için ucuz su kullanımının sağlanacağını ifade etti.  Merkez ovanın en büyük sıkıntısının sulama olduğuna değinen Gemici, “Pamukkale Sulama Birliğine bağlı çiftçiler yaz aylarında her zaman su sıkıntısı çekiyordu. Bu sıkıntı sadece geçen yazın olmadı. Bunun dışında pahalı elektrik maliyeti yüzünden bir türlü toplanamayan birliğin suyu özel elektrik dağıtım şirketi tarafından kesiliyordu. Bu kesilme üreticiyi yıktı. Sırf sulama sıkıntısı yüzünden çiftçi çok büyük zararlar gördü. Bu bölgenin bu kanallar ile cazibeli suya kavuşması ile azalan su maliyeti en çok çiftçiye yarayacak. Çiftçi artık giderlerine bakmadan daha rahat üretim yapabilecek” dedi. 

ÜRÜN DESENİ GENİŞLEYECEK 

Denizli’nin en verimli ovalarından birisi olan merkez ovanın cazibeli suya kavuşmasıyla çok çeşitli ürün gruplarına da kucak açacağını aktaran Gemici, “Merkez ova gerçekten çok verimli. Bu ovada onlarca çeşit ürün yetiştiriliyor. Ovamızda meyvecilikten sebzeciliği kadar akla gelebilecek birçok ürün yetişiyor. Fakat bugüne kadar sulama maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üretici ürünlerinden gereken verimi alamıyordu. 26 Aralık itibariyle sulama sıkıntısının giderilmesiyle üretici artık daha cesur adımlar atabilecek. Sulama ile artık verim bir ise iki olacak. Ürün deseni iki ise üç olacak. Su tarımın gerçekten kalbi. Devlet bu kalbi bildiği halde şimdiye kadar herhangi bir adım atmadı ama en sonunda Yenicekent İletim Kanalları ile soruna çare oldu. Sorunumuzun çözüleceğinden çok mutluyuz ama tarımımızı geliştirmek için sadece su değil başka önemli etkenler de var. Bundan sonra bilinçli çiftçiliğe önem vermeliyiz” diye konuştu.





Son Güncelleme: 24.03.2015 17:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.