03 Aralık 2016 Cumartesi 18:14
"Bizler toplumun birer parçasıyız"

Kendisi de bedensel engelli olan ve Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Arda Işık, "Toplumun tüm bireyleriyle eşit koşullarda yaşamak istediğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz" dedi. Işık sözlerini şöyle sürdürdü; 
"Bunun da sorunların üstünü örten değil, çözüm üreten yöneticilerle olacağını çok iyi biliyoruz. Mimari yapılardaki göstermelik sözde engelli platformları kullanışlı hale getirilmelidir. Yönetmelik mecburi tutuyor diye bina girişlerine 75 derecelik açıyla rampa yapılması komiktir; bu rampalar en fazla 33 derece eğimle portatif değil sabit ve tırtıklı olarak yapılması gerekmektedir. Kaldırım sonlarına ve engelli park yerlerine park eden araçlarla ilgili caydırıcı önlemler alınmalıdır. Her engelli bireyin ikamet ettiği ve çalıştığı yerlerin yakınında kendine özel engelli park yeri tahsis edilmelidir. İş dünyasında engelli istihdam yüzdesi arttırılmalı ve denetimler sıklaştırılmalıdır. İşaret dili ve kabartma alfabesinin öğrenimi ve kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Üniversitelerde seçmeli ders olan işaret dili eğitimi ilkokul seviyesine getirilmeli ve RTÜK tarafından tüm televizyon yayınlarında işaret dili zorunlu kılınmalıdır. Kültür Bakanlığı sesli kitap hizmeti yaygınlaştırılmalıdır. Devlet tarafından yapılan yardımlar ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde yeniden gözden geçirilmelidir.

Engellilere ve ailelerine ihtiyaç duyduklarında gerekli psikolojik ve mental destek sağlanmalıdır. Ailelerin "bize bir şey olursa çocuklarımız ne olacak" endişesine karşılık gerekli yatırımlar en kısa zamanda yapılmalıdır.

Sizler sorunlarımızın sadece bu kadar olmadığını çok iyi biliyorsunuz, bizler de bir an önce çözümün bir yerden başlaması gerektiğini. 

Aydınlık ve engelsiz bir Türkiye'de özgürce ve insanca yaşayabilmek dileğiyle."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.