03 Nisan 2015 Cuma 16:36
Azerbaycan’dan Şifa bulamaya geldiler

Bölgede yapılan ve birinci etabı tamamlanan kentsel dönüşüm ve kür merkezleri projelerinde ikinci etap hızla devam ederken, bölgedeki otellerde yurtdışından hasta kabulüne başladı. Azerbaycan Sağlık Bakanlığı ile imzalanan 5 yılık protokol kapsamında ilk grup geldi. Valimiz Şükrü Kocatepe, kür merkezini ziyaret ederek kardeş ülkeden gelen hastalarla görüştü.

 Sağlık Bakanlığı temsilcisi başkanlığında Denizli’ye gelen, aralarında fiziksel engeli bulunan 28 kişilik Azerbaycanlı ilk grubun tedavilerine başladı. Merkezde sağlık taramasından geçirilen hastalara, 22 günlük kür programı hazırlandığı, yarından itibaren belirli saatler arasında uygulanacak programdan arda kalan zamanlarda ise çeşitli kültürel ve sosyal etkinliklerin düzenleneceği belirtildi. Beraberinde Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Kaymakamı Veysel Beyru, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz ile kür merkezine giden Valimiz Şükrü Kocatepe, Azerbaycan’dan gelen misafirleri ziyaret etti. Burada hastalarla görüşen ve hastalıkları hakkında bilgiler alan Valimiz Şükrü Kocatepe, hastalara yönelik uygulanacak tedavi hakkında yetkililer tarafından bilgilendirildi.

 AZERBAYCAN 28 HASTANIN TEDAVİSİ İÇİN GELDİ

Azerbaycan Sağlık Bakanlığı temsilcisi Dr. İskenderov Ramil Haydaroğlu, Bakanlığın anlaşma yaptığı termal tedavi merkezine ilk etapta aralarında fiziksel engeli bulunan 28 hastanın tedavisi için geldiklerini söyledi. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi doktorlarının ve çalışanlarının kendilerine gösterdikleri ilgiden çok memnun olduklarını dile getiren Haydaroğlu, "Bu bizim ilk seferimizdi, tedaviye getireceğimiz hasta sayısı daha artacak." diye konuştu.

 Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale ve Karahayıt’ın şifalı termal suların bulunduğu önemli bir bölge olduğunu söyleyerek, “Her biri farklı tedavilerde kullanılabilen birçok özelliklere sahip olan sularımızın bulunduğu bir yer burası.  Tabi ki sadece termal suyun olması yeterli değil. Aynı zamanda böyle güzel tesislerimizi kazandıran çok değerli işadamlarımız var. Bunun yanında teknik donanım sahibi kardeşlerimiz de var. Bundan iki bin yıl önce Pamukkale’ye dünyanın birçok yerinden tedavi olmaya gelirlermiş. Biz istiyoruz ki tarih tekerrür etsin. İki bin yıl önceki gibi şifa aranan Karahayıt aynı misyonunu arttırarak sürdürsün. Şükürler olsun tesislerimiz ile yetişmiş olan tedavi ekiplerimiz ile iklimimiz ile Denizli bu güzelliğe sahip olan bir İl. Tarihi bağımız bulunan siz değerli kardeşlerimizi burada görmek bizleri ayrıca duygulandırıyor. İnşallah buradan şifa bulup güzelliklerle döneceksiniz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 İNANDIĞIMIZ İÇİN BURADAYIZ

Hastalardan Karabağ Savaşı gazisi Sebuhi Caferoğlu ise kendilerine uygulanan tedavilerle sağlıklarını kavuşacaklarını inandığını belirterek, "Ben Karabağ Savaşı gazilerindenim, buraya tedavi olmaya geldim. Tedavilerimize hemen bugün başlanıldı. İnanıyoruz ki bizi tedavi edecekler. Bizle çok güzel ilgilenen doktorlarımıza teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Merkezde kırmızı ve beyaz suyun tedavi amaçlı kullanıldığını, bölgeye has çamurun da kullanarak dermatoloji, dahiliye, nöroloji gibi branşlarda da yerli ve yabancı hastalara sağlık hizmeti verdiklerini ifade eden özel tıp merkezinin yönetim kurulu başkanı Dr. Turgay Sehil de bu yıl sonuna kadar Azerbaycan'dan 250 hastanın tedavi için Denizli'ye geleceğini bildirdi.

 DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK

UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan Pamukkale’nin dünyaca ünlü beyaz travertenleri saniyede 300 litre ve 36 derecede çıkan termal su ile beyazlaşırken, Karahayıt’tan 58 derecede çıkan şifalı kırmızı suyu ve bu suyun oluşturduğu doğal çamur alanları da yöreyi dünyada eşi ve benzeri olmayan bir tedavi bölgesine dönüştürüyor. İki bin yıl önce dünyanın dört bir yanından gelen hastalara şifa dağıtan Pamukkale ve Karahayıt’taki şifalı sular günümüzde de tedavi merkezi olmaya devam ediyor.

Hastalıklarına şifa bulmak için bölgeye gelen hastalara bikarbonat, sülfat, kalsiyum, magnezyum, sodyum, karbondioksit, demir içerikli kaynağından 58 derece sıcaklığında çıkan kırmızı termal suyu ve doğal çamur ile uzman doktorların kontrolünde tedavi ediliyorlar. 

 

Son Güncelleme: 03.04.2015 16:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.