30 Haziran 2016 Perşembe 19:22
Diyetisyen Aktay: Bayramda tatlı tüketimine dikkat!

Ramazan ayında oruç tutanların, Ramazan Bayramı ile birlikte normal beslenme sürecine geçişte yediklerine ve içtiklerine dikkat ederek sağlıklarını tehlikeye atmamaları gerektiğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay, bayramda özellikle ikramların aşırı tüketimini engellemesi adına mutlaka kahvaltıda daha çok protein içeren gıdalar tüketilmesini önerdi. Aktay: “Ramazan ayı boyunca, uzun süreli yaşadığımız açlık sonucu, metabolizma hızında yavaşlama olabilmektedir. Ramazan bayramı geldiğinde ise, bir kaç gün içerisinde kilo alınmayacağını düşünerek, özellikle tatlı tüketimine dikkat edilmediği zaman kilo almak kaçınılmaz olmaktadır. Bayram sabahına mutlaka erken yapılan, hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Bayram süresince tatlı tüketiminin artacağı düşünülerek, kahvaltıda daha çok protein içeren gıdalara yer verilmesi doğru olacaktır. Bunun için, peynir, yumurta ve süt grubu besinlerden bulundurmaya özen göstermeli, eğer kahvaltıda tatlı tüketme alışkanlığımız var ise, sütün içerisine tarçın ilave ederek bu isteğimizi gidermeliyiz. Yine sıvı tüketimi gerek yaz aylarında artan ihtiyacı karşılamak, gerekse sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamak amacı ile dikkat etmemiz gereken bir konudur. Günlük 2 litrenin altına düşmeyecek şekilde, özellikle yemeklerden önce bir – iki bardak su içerek yeterli sıvı alımını sağlamalıyız. Bayram süresince üç ana öğün şeklinde yemeklerimizi tüketmeli ve mutlaka ara öğünlerle, yavaşlayan metabolizmamızı canlandırmalıyız. Ara öğün tercihimiz meyve olabileceği gibi, fındık, badem gibi kuruyemişler veya bir kase yoğurt da tercih edebiliriz” diye konuştu.

Bayramda tatlı tüketimine dikkat!
Diyetisyen Erol Aktay, Ramazan Bayramı süresince dikkat edilecek en önemli konulardan birinin de tatlı tüketimi olduğunu dile getirerek şu uyarılarda bulundu: “Yüksek şeker içeren hamur tatlıları yerine, süt ve meyve içeren tatlıları tercih etmeliyiz.  Porsiyon kontrolünü sağladığımız ve egzersiz yapmayı ihmal etmediğimiz sürece, Bayramın vazgeçilmezi olan tatlıları tüketebiliriz.  Şeker, tansiyon, kolesterol ve kalp gibi kronik hastalığı olanlar tatlı tüketimini sınırlandırmalıdır. Kendi hazırlayacağımız sütlü tatlılarda, şeker miktarını azaltarak yine tarçın ile tatlandırmamız kalori alımını azaltmamıza yardımcı olacaktır” dedi.

Son Güncelleme: 05.03.2017 17:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.