26 Temmuz 2018 Perşembe 12:37
Erken teşhis için Denizli sağlık taramasından geçiyor

Öztürk, basın mensuplarına Anaokulu’ndan Liseye kadar ilçelerdeki okullarda yaptıkları göz taramalarını ve kanserle mücadele için köy köy dolaşarak yaptıkları kanser tarama çabalarını ve erken teşhisin önemini anlattı.

GÖZLERDE YÜZDE 6

İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, il genelinde 2015 yılında Buldan’dan başlattıkları göz tarama çalışmalarında 23 bin çocuktan 20 bininin muayeneden geçirildiğini syledi. Öztürk; “Taramalarımızda çok enteresandır yüzde 6.2 oranında göz kusuru tesbit ettik. Bahsettiğimiz bozukluk daha önce rastlanmamış türden bir rahatsızlık. Bu çocuklar açısından ve bilim açısından çok önemliydi. Gözlerdeki problem çocukların okul başarısını dahi etkilemekte bu nenle bizim anaokulu çağından itibaren başlattığımız taramaların ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

BELEDİYE VE MEB’E TEŞEKKÜR

Tabi biz bu taramaları sadece Sağlık Müdürlüğü olarak yapmıyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde ve Belediyelerin bize çocuklara taşımada sağladığı imkanlar ile başarıya ulaşıyoruz. Bu nedenle Milli Eğitim Müdürümüze ve Belediye Başkanlarımıza teşekkür ediyorum.

KANSER’DE ERKEN TEŞHİS

Göz taramalarının yanında Kanserle mücadele de ediyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır prensibiyle il genelinde Meme, Rahim Ağzı ve Bağırsak taramalarında bulunuyoruz. Meme kanserinde 22 bin, Rahim Ağzı kanserinde 19 bin, Kolon kanserinde 27 bin kişi kanser taramasından geçirildi. 28 Meme, 17 Rahim, 5 Bağırsak kanseri başlangıcı olan hasta tesbit ettik. Bu hastalar, kendi rahatsızlıklarının farkında bile değildi. Tarama ile onların teşhis ve tedavilerini yaparak, hayata bağladık. İnsanlarımızı kansere karşı bilinçlendirmek için de çalışmalarımız var. Bizler sadece tarama yapıp hastaları bırakmıyoruz. Tedavi gerekli ise öncelikle bunu yapıyoruz. Daha sonra da taramadan geçen kişilere konu hakkında bilgilendirme toplantıları düzenleyerek bilgilenmelerini sağlıyoruz. Denizlimiz, bir çok il’den daha bilinçli bu konuda. Eğitimin de çok önemli rolü var. Amacımız sağlıklı toplum.” diye konuştu.

Son Güncelleme: 26.07.2018 12:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.