30 Ocak 2017 Pazartesi 15:27
Asırlık geleneği sürdüren çobanlara kepenek hediyesi

Çal, Baklan ve Çivril ilçelerinde çobanlık yapan ve Çal İlçesi'nde 8 asırdır devam edilen ve son olarak geçen 28 Ağustos tarihinde düzenlenen Sudan Koyun Geçirme yarışına katılan 38 kişiyle Süller Mahallesi'nde düzenlenen yemekte Çal Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Tatar tarafından kepenek hediye edildi.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Yörük kültüründe keçe ve kepeneğin önemli bir yeri olduğunu, ilçelerinde 8 asırdan beri devam eden Sudan Koyun Geçirme Yarışması'na katılan çobanlara sözü verdikleri kepenekleri hazırlatıp, dağıttıklarını söyledi.

Kepeneklerin çobanları olumsuz hava şartlarından koruduğunu belirten Akcan, "Yörüklerin çobanları soğuk havalarda üzerlerine kalın, geniş ve başlığı olan adına 'kepenek' denen kalınca bir palto giyerler. Bu paltonun düğmeleri ve ilikleri olmaz. Kepenek, çobanlarımızı kar, soğuk ve yağmurdan koruyor. Yörüklerin dünyasında kepeneğin Orta Asya'dan bu yana önemi büyüktür. Orta Asya göçer kültürlerinde keçe ve kepenek yaşamsal önem taşır. Göçlerle Anadolu'ya gelen Türk kavimleri beraberlerinde keçe yapımını da kültürlerinin bir parçası olarak taşımışlar ve yerel kültürlerle birleştirmişlerdir. 8 asırdır, Sudan Koyun Geçirme Yarışması'nın düzenlendiği Çal, çok önemli değeri yaşatmanın gururunu yaşıyor" dedi. Çobanlık mesleğinin gelişmişlik düzeyiyle birlikte azalma gösterdiğini belirten Başkan Yardımcısı Tatar, "Teknolojik gelişmeler, besihaneler nedeniyle dağlarımızda, ovalarda çoban sayısı iyice azaldı. Oysa çobanlık, bu toplumun en önemli yerel mesleklerindendir. Çal Belediyesi olarak, çobanlık mesleğinin devam etmesi, Türk kültürünün yaşatılması için elimizden geleni yapıyoruz. Geçen yıl Aşağıseyit Mahallesi'nde düzenlenen Sudan Koyun Geçirme Yarışması'na katılan 38 çobanımıza kepeneklerini hediye ettik. Güle güle kullansınlar" dedi.

Kepeneklerini alan Çal, Çivril ve Baklan yöresi çobanları ise, Çal Belediyesi'ne teşekkür ederek, yüzyıllardır düzenlenmeye devam edilen Sudan Koyun Geçirme Yarışması'nın 2017 yılı yarışlarına aldıkları kepeneklerle daha iyi hazırlanacaklarını belirtti.

DHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.