09 Eylül 2016 Cuma 12:32
Gülbay'dan sitem ve müjde

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, dün Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Toplantı Salonu'nda yaptığı basın açıklamasında, dünya dokuma kültürünün merkezi olarak kabulettikleri Buldan'da Eylül ayı başında düzenlenen Hoşgör Günleri etkinliklerinin kapsamının daha geliştirilerek uluslararası bir festivale dünüştürmek istediklerini söyledi.

Konuşmasına, Hoşgör dokumasının mucidi olan Süleyman Tansöker'in, geçtiğimiz hafta içinde İzmir'de olan mezarının aile fertlerinin talebi üzerine Buldan'a taşınmasıyla ilgili bazı basın organlarının habere yaklaşımına sitemini dile getirerek başlayan Başkan Gülbay, "İki saatlik yol için 62 yıl bekletilmiş" şeklindeki yaklaşımın yanlış olduğunu belirterek, "Tedavi amacıyla 62 yıl önce İzmir'e giden burada vefat eden Süleyman abimizin mezarını, ailesinin ricası üzerine Buldan'a naklettik. Bu işler kolay olmuyor. Mevzuat yönünden olabilirliği 1000/1. Pek çok yerden izin alınması gerekiyor. Bu olayda göstediği kolaylıktan dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu'na bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ancak bazı haber başlıkları Süleyman Tansöker'in yakınlarını çok üzdü. Beni aradılar telefonda ağladılar. Gazetecilik gerçeğe bağlı kalmalıdır. Vicdanlı olmalıdır, adil olmalıdır diye düşünüyorum, takdiri sizlere bırakıyorum" dedi.

Sözlerine Süleyman Tansöker'in Hoşgör dokumasını icat ettiği anekdotu aktararak devam eden Gülbay, "Süleyman abinin peştamal dokumak niyetiyle oturduğu tezgahtan Hoşgör kumaşı çıkar. Hanımı beklemektedir. Çıkan kumaşı görünce biraz kızar ve bu nasıl peştemal diye serzenişte bulunur. Bunun üzerine Süleyman abi 'hanım bu da böyle oluversin, hoşgör, dalgınlığıma ver' der ve bu kumaşın adı Hoşgör kumaşı olarak kalır. Bu gün bu toplumun, hepimizin en çok ihtiyacı olan şey hoşgörü. Hoş görebilmek, hoş bakabilmek. Ben bu başlığı atan arkadaşları hoş görüyorum. Ancak onlarında elini vicdanına koymasını istiyorum, bu serzenişimizde bizi de hoş görmenizi istiyorum" dedi.

 Eylül ayı başında ilçede düzenlenen Hoşgör Günleri etkinliklerinin coşkulu geçtiğini ve bir panayır havasına dönüştüğünü belirten Başkan Gülbay, "Süleyman Tansöker'in lakabı 'hoşgör'den esinlenerek 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde başlattığımız ve 4 Eylül Buldan'ın düşman işgalinden kurtuluş gününe kadar devam eden Hoşgör Günleri'nde çok güzel etkilikler yaptık. Arkadaşlarımız sağolsun. Bir şölen havasında panel düzenledik. İpek Yolu'nu tekrar canlandırmak amacıyla Hoşgör yürüyüşümüz oldu. Efeler eşliğinde resmi kortejimiz oldu. Önümüzdeki yıl da Hoşgör Süleyman'ın adına yakışır, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile başlayıp 4 Eylül Buldan'ın düşman işgalinden kurtuluş gününde son bulacak Buldan Uluslararası Hoşgör Günleri adı altında bir şenlik düzenlemek istiyoruz. UNESCO'nun dünyanın farklı ülkelerinde insan hazinesi olarak belirlediği dokuma ustalarını Buldan'a getirmek istiyoruz. Buldan'ı dünya ve Anadolu'nun dokuma kültürünün sergilenebileceği bir alan haline getirmek istiyoruz. Dokuma insanlığın varoluşundan bu yana en önemli ihtiyaç. Bu bağlamda, önümüzdeki yıl çok daha dolu bir Hoşgör şenliği düzenleyeceğiz. Biz Buldan'ı uluslararası bir marka yapmak istiyoruz" dedi.

Son Güncelleme: 13.01.2017 08:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.