27 Temmuz 2017 Perşembe 18:35
Tarım İl Müdürlüğü'nden Kurban bayramı tedbirleri

İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada 19 Temmuz 2017 tarihinde toplanan İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunda alınacak tedbirler görüşüldüğü belitildi. İlgili tedbirler kapsamında başta yol kontrolleri olmak üzere denetim sayıları arttırılacağı ve İlçe Müdürlüklerinde kurban bayramı süresince nöbetçi veteriner hekim görevlendirmeleri yapılacağı bildirildi. Denizli merkezinde hayvan pazarı olarak Denizli Ticaret Borsasının işlettiği Canlı Hayvan Borsasında her türlü idari ve fenni tedbirlerin alındığı, gerek hayvan satış yerleri gerekse kesim yapılan yerler düzenli olarak denetlenececeği vurgulandı.

İl Müdürlüğünün açıklamasının devamında şu bilgilere yer verildi;

"İlimiz genelinde alınan tedbirlerle halkımızın sağlıklı ve güven içerisinde kurban ibadetlerini yerine getirmeleri için her türlü çalışma yapılmaktadır. Sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının korunarak arttırılması amacıyla gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesilmelerine izin verilmemesi yönünde İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararı alınmıştır.

Komisyon kararlarının uygulanması amacıyla İl Müdürlüğümüzde 26 Temmuz 2017 tarihinde toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yrd. Mehmet ATMACAOĞLU, İlçe Müdürleri, konu sorumlusu Veteriner Hekimler, İl ve İlçe kesimhanelerinde görevli Resmi Veteriner Hekimler, kesimhane sorumlu Veteriner Hekimleri, hayvan pazarlarında görevli Resmi Veteriner Hekim ile hayvan pazarları sorumlu Veteriner Hekimler katılmıştır.

Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını alırken; il içinden gelen sığır cinsi büyükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve pasaport, küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve nakil belgesi; il dışından sevk edilen tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporlarının olmasına dikkat etmelidirler.

Kurbanlık alırken hayvanların sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olan hayvanları tercih edilmeli, çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçmemeye özen gösterilmelidir.

Bugünlerde ülke gündeminde sıklıkla yer alan damızlık vasfını yitirmiş dişi büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kurban olarak kesilmemeleri ve hayvan satış yerlerinde satılmamaları ile ilgili olarak İl Müdürlüğümüzce gerekli önlemler alınmıştır. Buna göre damızlık vasfını yitiren hayvanlar için İlçe Müdürlüklerimizde komisyonlar oluşturulmuş ve bu komisyonlarca düzenlenen raporlarla damızlık özelliğini kaybeden dişi hayvanların kesim ve satışları düzenlenmiştir.

Kurbanlık satış yerleri İl Müdürlüğümüz Veteriner hekimlerince denetlenerek belge ve sağlık kontrolleri yapılmaktadır. Ayrıca İl Müdürlüğümüz ile Emniyet ve Jandarma Teşkilatının koordineli çalışmalarıyla yol kontrolleri yapılarak belgesiz ve sağlıksız hayvanların ilimize girişi önlenmektedir.

Kurban kesim yerlerinde kesilen hayvan küçükbaş ise kulak küpeleri, büyükbaş ise kulak küpeleri ile birlikte pasaportları kesim sırasında görevlilere teslim edilmeli, kendi kesimlerini yapan vatandaşlarımız ise belge ve kulak küpelerini muhtarlıklara, Belediyelere veya il/ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim etmelidir.

Bu vesile ile yetiştiricilerimiz ve vatandaşlarımızın Kurban Bayramını tebrik ederiz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.