22 Nisan 2016 Cuma 12:55
Gençler 57. Alay yolunda şehitler için yürüyecek

 Denizli’de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün organize edeceği program 25 Nisan 2016 Pazartesi günü yapılacak. Delikliçınar Yeni Camii’nde kılınacak sabah namazının ardından camii çıkışı herkese, 57. Alay’ın son yemeği olan kırık buğday çorbası ikram edilecek. Saat 10.00 da ise Valilik önünden Büyükşehir Belediyesi önüne kadar protokol, Gençlik Merkezi üyesi gençler ve vatandaşlarında katılacağı “Şehitleri Anma Yürüyüşü” gerçekleştirilecek.
 
Yürüyüşün ardından Delikliçınar Meydanı’nda Gençlik Merkezi Tıyatro Grubu tarafından ‘Kınalı Hasan’ adlı oyun sahnelenecek. Program son olarak Asri Mezarlık’ta ki Şehitlik’e yapılacak toplu ziyaret ile son bulacak.
 
Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, programa tüm Denizli halkını davet ederek, “Çanakkale Savaşları milletimiz için ayrı bir anlam ve önem taşıyor. Her yıl 18 Martta düzenlenen törenlerle şehitlerimizi anıyoruz. Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığımızın organizasyonu ile Pazartesi günü yapılacak olan etkinlikte, başta 57. Alay olmak üzere yine tüm şehitlerimizi anacağız, hepsinin ruhu şad olsun. Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan etkinliklere tüm Denizlili hemşerilerimizi bekliyoruz” dedi.
 
57. Alay; 
57. Alay, Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı olan Anzak Çıkarmasını durdurmak için 15 Nisan 1915 sabahı harekete geçen efsaneleşmiş Türk Alayı’dır. 22 Şubat 1915’te 19. Fırka Komutanı olan Yarbay Mustafa Kemal tarafından 57. Alaya törenle sancağı verilmiş ve 57. Alay bir gün sonra Çanakkale’ye doğru yola çıkmıştır.
 
Yaklaşık 3.000 kişiden oluşan subay ve askeriyle 57. Alay, kendisinden çok daha büyük bir düşman gücüne karşı saldırıya geçmiştir. Mevcudunun üçte ikisini burada kaybeden alay, savaş ortalarında takviye edilmiştir. Galiçya Cephesinde de savaşan ve büyük bir mücadele gösteren 57. Alayın, mevcudunun büyük kısmı şehit düşmüştür.
 
Bu kahramanların anısına o günden beri Türk Ordusunda 57. Alay bulunmamaktadır. 57. Alay, dünya üzerinde en çok madalya sahibi olan alay olduğu için dünyanın en kahraman alayı olarak nitelendirilmektedir.
 
Gençlik Spor Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl Çanakkale’de yapılan organizasyona Denizli’den 230 genç katılmıştı.
 

Son Güncelleme: 22.04.2016 14:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.