11 Ekim 2016 Salı 20:15
Gökalp: Bilgi sahibi olmak denetimler kadar önemli

Ürün Güvenliği Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Denizli Bilim, Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak vatandaşların asansörden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar her türlü ürün ile ilgili denetimleri yaptıklarını belirterek “Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) olarak adlandırılan denetim faaliyetleri ile piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli olması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Bakanlık olarak Ülkemizin 81 ilindeki il müdürlüklerimiz ve 869 denetçimiz ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız. PGD faaliyetleri kısaca piyasaya arz edilen bir ürünün gerekli güvenlik kriterlerine ve teknik düzenlemelere uygun olarak üretilip üretilmediğinin denetlenmesi anlamına gelmektedir. Bakanlığımız bu denetimleri temel olarak bilimsel kriterlere dayanan bir risk analizi sonrasında tespit edilen yüksek riskli ürünler üzerinde gerçekleştirmektedir. Ancak bununla birlikte vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikâyetler ile basına yansıyan kaza ve yaralanma haberleri de denetimin başlatılması için kullanılmaktadır” dedi.
 
 Denetimlerde öncelikle ürünlerin sahip olması gereken ve ürünün güvenli bir şekilde üretildiğini gösteren belgelerin incelendiğini belirten Gökalp, denetçiler tarafından gerek görülmesi durumunda ürünün test ve muayeneye gönderildiğini, bu işlemler sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen ürünler için piyasadan toplatmaya varan önlemler alınabildiğini söyledi.
 
2016 yılının ilk 9 ayında 94.120 farklı marka ve model ürününün denetlendiğini söyleyen Sefa Gökalp, bu ürünlerin 32.046 adedinin uygunsuz bulunduğunu ve bu ürünler arasında insan sağlığı, can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan 178 ürünün piyasaya arzının yasaklanarak daha önce piyasaya süren ürünlerin de toplatılmasına karar verildiğini belirtti. Gökalp ayrıca, tespit edilen uygunsuzluklar için toplam 6.577.213 Liralık idari para cezası uygulandığı bilgisini verdi.
 
Vatandaşların, güvenli ve güvensiz ürünler hakkında bilgi sahibi olmasının denetimler kadar önemli olduğunu söyleyen Gökalp, bu konuda üreticinin ve tüketicinin daha fazla  bilgilendirilmesi amacıyla 10 – 16 Ekim tarihlerinin Ürün Güvenliği Haftası olarak kutladığını belirterek sözleri şöyle noktaladı;
“Ürün güvenliği konusunda halkımızda farkındalık ve bilinç oluşturulması oldukça önemli bir husustur. Bizler Bakanlık olarak vatandaşlarımızdan bize gelen her türlü ihbar ve şikâyeti mutlak suretle soruşturuyoruz ve şikâyet sahibine yapılan işlemler hakkında mevzuatın belirlediği süreler içerisinde bilgi veriyoruz. Denetim sürecinde şikâyet sahibinin bilgilerini de gizli bir şekilde muhafaza ediyoruz. Vatandaşlarımız günlük hayatta karşılarına çıkan ürün güvenliğine ilişkin herhangi bir hususta Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar/şikâyet formunu veya Alo 130 Şikâyet Hattını kullanarak ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze yazacakları bir dilekçe ile bizlere ulaşabilirler.”
 

Son Güncelleme: 11.10.2016 20:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.